Aplikacja lavito
4,5/5

Popularne salony:

Centrum Urody Aleja Piękna - Warszawa Żoliborz

Centrum Urody Aleja Piękna

Wojska Polskiego 41 lok. 108/109

Warszawa Żoliborz

Zarezerwuj teraz

Therapea - Warszawa Ursus

Therapea

Rakietników 30 lok. 2

Warszawa Ursus

Zarezerwuj teraz

Salon Colette - Starowiślna - Kraków Stare Miasto

Salon Colette - Starowiślna

Starowiślna 64

Kraków Stare Miasto

Zarezerwuj teraz

Kobieciarnia - Poznań Stare Miasto

Kobieciarnia

oś. Jana III Sobieskiego 3 L

Poznań Stare Miasto

Zarezerwuj teraz

Olej Tamanu w kosmetyce

Olej Tamanu w kosmetyce

01-10-2015

Olej Tamanu pozyskiwany jest z drzewa pochodzącego z tropikalnych rejonów Afryki, Azji oraz wysp Pacyfiku. Uzyskuje się go z pestek dojrzałych owoców. Jest on niezwykle cenny - aby otrzymać 5 kilogramów oleju, potrzeba aż około 20 razy więcej kg owoców. Stosuje się go w kosmetyce, ma także lecznicze działanie. Wyróżnia się ciemnozieloną barwą i orzechowym zapachem. Dowiedz się o nim więcej!

Jakie ma właściwości?

Olej Tamanu jest źródłem kwasów tłuszczowych, takich jak linolowy i oleinowy. Sprawdzają się one zarówno w pielęgnacji cery suchej, jak i tłustej. Zwiększają również absorpcję składników odżywczych przez skórę. Olej Tamanu zawiera także fitosterole, które wzmacniają jej warstwę ochronną. Działają również odżywczo, regenerująco i przeciwzapalnie. Dzięki niemu skóra staje się miękka i gładka. Olej redukuje blizny, rozstępy, łagodzi rany. Zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają starzenie się skóry. Ma również zdolność do pochłaniania promieniowania UV.

Jakie jest zastosowanie oleju Tamanu?

Stosuje się go głównie w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, jednak dobrze wpływa także na cerę suchą, odwodnioną i wrażliwą. Zapobiega tworzeniu się wyprysków i zaskórników oraz łagodzi stany zapalne. Redukuje również blizny potrądzikowe. Polecany jest w przypadku egzemy i łuszczycy. Jest idealnym środkiem kojącym i łagodzącym zaczerwienienia oraz podrażnienia. Sprawdza się jako antidotum po ukąszeniach owadów. Jego właściwości pozwalają na zmniejszenie rozstępów oraz blizn. Poprawia także krążenie krwi.

Jak go stosować?

Olej można stosować bezpośrednio na twarz, jak i całe ciało. Na zmiany skórne stosuje się go w stanie nierozcieńczonym, w innych przypadkach należy go rozcieńczyć. Możemy go również łączyć z kremem lub balsamem do ciała, co zwiększy właściwości kosmetyku.

Zobacz także

DO GÓRY
Serwis wykorzystuje pliki cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Polityka plików cookie. OK
Spinner
Ładuję...
POBIERZ APLIKACJĘ ZA DARMO
UMAWIAJ SIĘ SZYBKO I WYGODNIE