Aplikacja lavito
4,5/5

Popularne salony:

Centrum Urody Aleja Piękna - Warszawa Żoliborz

Centrum Urody Aleja Piękna

Wojska Polskiego 41 lok. 108/109

Warszawa Żoliborz

Zarezerwuj teraz

Therapea - Warszawa Ursus

Therapea

Rakietników 30 lok. 2

Warszawa Ursus

Zarezerwuj teraz

Salon Colette - Starowiślna - Kraków Stare Miasto

Salon Colette - Starowiślna

Starowiślna 64

Kraków Stare Miasto

Zarezerwuj teraz

Irydoidy – co to takiego?

Irydoidy – co to takiego?

30-10-2015

Irydoidy to nic innego, jak organiczne związki chemiczne, które należą do monoterpenów. Możemy je podzielić na związki proste i złożone. Znalazły one zastosowanie w lecznictwie oraz kosmetyce.

Jakie są ich właściwości zdrowotne?

Przeciwdziałają one nowotworom – hamują m.in. tworzenie się komórek czerniaka. Chronią system nerwowy, zapobiegają szkodliwemu działaniu środowiska, związków chemicznych, takich jak metale ciężkie czy pestycydy. Poprawiają również naszą pamięć. Ich kolejną zaletą jest działanie antywirusowe, a także ochrona wątroby. Pomagają ją odbudować, gdy uszkodzona jest lekami czy alkoholem. Irydoidy obecne w oliwie oliwek chronią również układ sercowo-naczyniowy. Przeciwdziałają także reakcjom alergicznym.

Irydoidy w kosmetyce

Irydoidy opóźniają procesy starzenia. Ich zawartość w kosmetykach sprawia, że skóra jest gładsza, rozjaśniona, opóźnia powstawanie zmarszczek. Zwiększa produkcję elastyny odpowiadającej za jej wilgotność. Irydoidy mają właściwości przeciwzapalne, dlatego sprawdzają się w leczeniu trądziku. Działają również antybakteryjnie, przyspieszają gojenie ran. Ich kolejną właściwością jest likwidowanie obrzęków.

Gdzie znajdziemy irydoidy?

Irydoidy produkowane są przez rośliny i stanowią część ich mechanizmu obronnego. Obecne są w roślinach leczniczych. Są podstawowym składnikiem owocu noni. Znajdziemy je także w liściach babki lancetowatej, która już w medycynie ludowej była stosowana na rany, stany zapalne. Działa ściągająco oraz przeciwbakteryjnie. Źródłem irydoidów jest ziele świetlika, które stosuje się zwłaszcza przy obrzękach oczu, zapaleniu spojówek. Z tego względu znajdziemy je również w kosmetykach do pielęgnacji wrażliwych okolic oczu.

Zobacz także

DO GÓRY
Serwis wykorzystuje pliki cookie. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Polityka plików cookie. OK
Spinner
Ładuję...
POBIERZ APLIKACJĘ ZA DARMO
UMAWIAJ SIĘ SZYBKO I WYGODNIE